Відповідно до графіка засідань обласних методичних об’єднань ЗФПО Тернопільської області на 2021/2022 н.р. 1 грудня 2021 року відбулось засідання обласного методичного об’єднання викладачів інженерної та комп’ютерної графіки закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області у вигляді науково-практичного семінару на тему «Формування графічних компетентностей майбутніх фахівців в умовах змішаного навчання» із використанням сервісу Google Meet.

Модератором заходу став Відокремлений структурний підрозділ «Тернопільський фаховий коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя”.

У роботі конференції взяли участь представники дев’яти закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області, де відповідно до специфіки освітніх закладів надається графічна підготовка здобувачам освіти, а також представники Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, ВСП «Коломийського політехнічного фахового коледжу Національно університету «Львівська політехніка»» та ВСП «Херсонського політехнічного фахового коледжу Державного університету «Одеська політехніка»», які займаються викладанням дисциплін інженерної та комп’ютерної графіки.

Із вітальним словом до учасників засідання звернулись голова обласного методичного об’єднання викладачів інформатики та комп’ютерної техніки Ольга Посвятовська, яка є членом даного методичного об’єднання та методист Ради директорів ЗФПО Тернопільської області Ірина Лещик. У своїх виступах вони звернули увагу на актуальні питання організації освітнього процесу у закладах фахової передвищої освіти та роботи методичного об’єднання.

Голова методичного об’єднання викладачів інженерної та комп’ютерної графіки Ірина Гаврищук звернула увагу на основні моменти роботи МО в поточному навчальному році, окреслила перспективи, прозвітувала про роботу МО за минулі роки та ознайомила учасників із порядком проведення засідання.

У процесі роботи відповідно до програми засідання було заслухано та обговорено такі доповіді:

  1. Ожга Михайло Михайлович, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри комп’ютерних технологій ТНПУ ім. В. Гнатюка
    ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ГРАФІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ
  2. Климаш Роман Романович, кандидат технічних наук, голова ЦК галузевого машинобудування деревообробних та меблевих технологій ВСП «Коломийський політехнічний фаховий коледж Національно університету «Львівська політехніка»»
    ГРАФІЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА  В ОСВОЄННІ ТЕХНОЛОГІЇ АДИТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА
  3. Слєпцова Ольга Ярославівна викладач Галицького коледжу імені В. Чорновола
    ФОРМУВАННЯ ГРАФІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ПРИ ВИВЧЕННІ КУРСУ «КОМП’ЮТЕРНІ ВИДАВНИЧІ ТЕХНОЛОГІЇ» У ЗМІШАНОМУ ФОРМАТІ НАВЧАННЯ
  4. Парфутко Наталія Григорівна, викладач ВСП «Гусятинський фаховий коледж Тернопільського національного технічного  університету імені Івана Пулюя»
    СТВОРЕННЯ КОЛАЖІВ В PHOTOSHOP
  5. Свириденко Олена Вікторівна, голова організаційного комітету всеукраїнської олімпіади з ІКГ, Мироненко Наталія Василівна, викладач ВСП”Херсонський політехнічний фаховий коледж Державного університету “Одеська політехніка”
    АНАЛІЗ ПРОВЕДЕННЯ ВІДКРИТОЇ ОЛІМПІАДИ З ІКГ В РАМКАХ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО МЕТОДИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ В ОНЛАЙН РЕЖИМІ

Актуальність представлених на семінарі доповідей та їх подання викликало зацікавленість у учасників засідання, доповідачі надали вичерпні відповіді на поставлені запитання. Під час роботи семінару кожен учасник мав можливість презентувати своє бачення з окреслених питань та обмінятись досвідом щодо викладання інженерної та комп’ютерної графіки у закладах фахової передвищої освіти Тернопільської області. За результатами роботи науково-практичного семінару сформовано електронний варіант збірника статей учасників з  розміщенням на сайті Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області.  Для учасників відповідно їх участі в роботі семінару підготовлені сертифікати нового зразка.

Варто відзначити, що на завершення тригодинної плідної праці, в рамках запланованої під час семінару дискусійної  он-лайн панелі, було проведено анкетування учасників щодо організації та проведення обласного етапу олімпіади з інженерної та комп’ютерної графіки серед студентів ЗФПО Тернопільської області за двома напрямами: секція I – 3d моделювання та секція II – дизайн проект. Згідно проведеного опитування було визначено, що обласний етап  олімпіади з інженерної та комп’ютерної графіки відбудеться в очному форматі, за умови стабільної епідеміологічної ситуації в області. Відповідно до прийнятого рішення голова методичного об’єднання Ірина Гаврищук анонсувала, що в першій декаді лютого планується позачергове засідання МО для обговорення та затвердження Положення про проведення олімпіади з «Інженерної та комп’ютерної графіки» серед студентів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області, а також уточнення завдань та критеріїв оцінювання до них.

Завершилось засідання обласного методичного об’єднання викладачів інженерної та комп’ютерної графіки закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області словами подяки, взаємного побажання здоров’я, наснаги до творчих здобутків та нових зустрічей в різних форматах.