Історія відділення інформаційних технологій, менеджменту, туризму та підготовки іноземних громадян сягає 1 жовтня 1998 року, коли в Технічному коледжі Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя було створено факультет комерційного навчання (наказ №155-а-01 від 23.09.1998), біля керма якого став відмінник, а згодом заслужений працівник  освіти України Ярослав Дмитрович Шевчук.

З плином часу, відповідно до змін у законодавчій базі факультет також змінювався та невпинно розвивався.

Сьогодні відділення ІТМТ та ПІГ, яке очолює кандидат педагогічних наук Ігор Васильович Кодлюк, – це 6 циклових комісій, 45 викладачів та понад 420 студентів, що на засадах педагогічної взаємодії впевнено досягають високих результатів у навчанні та реалізації життєвих планів.

Однією з найпопулярніших на відділенні є спеціальність 123 Комп’ютерна інженерія (до 2016 року –   обслуговування комп’ютерних систем і мереж).   Перший випуск молодших спеціалістів за цією спеціальністю відбувся  у 2001 році. Відтоді такі ж дипломи  молодших спеціалістів отримали понад 2500 студентів, близько 1000 з них продовжували навчання на бакалавраті коледжу.

Серед найвідоміших випускників спеціальності – Віктор Гурняк (український фотокореспондент, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар»пластун; загинув, боронячи Україну в російсько-українській війні; Герой України); Олег Івачевський (начальник цеху ядра мережі Тернопільської філії ПАТ «Укртелеком»); Василь Продосевич (керівник Тернопільського офісу компанії eLogic); Григорій Костик та Руслан Слободян – викладачі фахового коледжу.

Майбутні фахівці з комп’ютерної інженерії систематично беруть участь у різноманітних ІТ-фестивалях, конференціях, майстер-класах, воркшопах тощо, долучаються до винахідницької діяльності. Варто згадати хоча б smart-рукавичку ISIOY, у  розробці якої взяли участь Тамара Вощило та Антон Паламарчук, чи систему спортивного хронометражу  «SKIt», представлену на численних міжнародних конкурсах Ангеліною Недошитко.

Не менш популярною на відділенні є й спеціальність 073 Менеджмент (до 2016 року –   організація виробництва).   Завжди бажаними гостями в рідних стінах є випускники 2003 року цієї спеціальності: директор парламентського телеканалу «Рада» (м.Київ) Володимир Лех та  керівник Тернопільської групи з оптових продажів компанії PepsiCo Сергій Подворняк. Успішні чоловіки наголошують, що саме спеціальність, фундамент якої було закладено дбайливими викладачами у фаховому коледжі, стала основою їхнього майбутнього кар’єрного зростання, сприяла становленню особистості.

Фестивалі реклами й інші заходи до Дня рекламіста за участю гуру українського рекламно-інформаційного простору, гра «Економний ґазда», квест «Інтуїція менеджера», онлайн-семінар «Основи ефективного блогінгу», екскурсії на вітчизняні підприємства, благодійні акції «Соціальне таксі Тернополя» та «Монетки дітям» – це лише невеликий перелік того, до чого залучають здобувачів освіти викладачі циклової комісії менеджменту та економіки.

Окрім того, саме студентка групи М-408 Катерина Кавка – «Кращий студент – громадський діяч Тернопільщини». Такий титул дівчина завоювала на обласному етапі Всеукраїнської конкурсної програми «Кращий студент України», який відбувся 10 грудня 2021 року.

Наймолодшою на відділенні є спеціальність 242 Туризм. Ліцензію на підготовку молодших спеціалістів з туристичного обслуговування коледж отримав 2011 року. За спиною студентів-випускників цієї спеціальності – сотні кілометрів пізнавальних екскурсій та захопливих мандрівок рідним краєм і за кордоном.

А у 2014 році в Технічному коледжі ТНТУ імені І. Пулюя було створене підготовче відділення для іноземних громадян. Свідоцтво, яке надає право продовжувати навчання в університетах України для здобуття ступеня вищої освіти бакалавр, отримали понад 90 слухачів відділення з різних країн світу, зокрема Демократичної Республіки Конго, Республіки Конго, Сенегалу, Зімбабве, Замбії, Буркіна Фасо, Марокко, Того, Нігерії, Руанди, Ефіопії, Індії, Гани. Протягом навчання в коледжі іноземні громадяни залучаються до пізнання української культури, традицій, мистецтва, беруть участь у різноманітних культурно-мистецьких та навчально-пізнавальних заходах. У травні 2019 року вокальний ансамбль слухачів підготовчого відділення для іноземних громадян «Барви» став переможцем конкурсних творчих звітів закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти І-IV рівнів акредитації під гаслом «В єдності сила народу» і був нагороджений дипломом лауреата управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації.

Відділення інформаційних технологій, менеджменту, туризму та підготовки іноземних громадян – це простір невтомних висококваліфікованих педагогів і талановитої студентської молоді, готової після закінчення фахового коледжу до особистісного зростання та розбудови рідної країни.